Meclis geçen yıl 23 kanun çıkardı

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo’nun Önergeleri Hakkında Bilgi Verdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Bekir Bozdağ, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo’nun 2024 yılı içerisinde TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifleri, yazılı soru önergeleri ve Meclis araştırması önergelerine ilişkin yazılı soru önergelerini yanıtladı.

Geçen yıl TBMM’de temsil edilen 15 siyasi parti tarafından toplam 946 kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu. Bu tekliflerden 898’i ilgili komisyona sevk edilirken, 23’ü TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Ayrıca, 17 teklif Genel Kurul ya da Komisyon gündemine alındı, 2’si geri çekildi ve 6’sı ise iade edildi.

Genel Kurulda, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanması, 8. ve 9. Yargı paketleri, fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılması, kripto varlıklara yönelik düzenlemeler, kamu tasarruf tedbirleri, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler ve daha birçok önemli yasa hayata geçirildi. Ayrıca, ihtisas komisyonlarında 40, tali komisyonlarda da 2 kanun teklifi görüşülerek rapora bağlandı.

Meclis Başkanlığına geçen yıl en çok kanun teklifi sırasıyla CHP, DEM Parti, DEVA Partisi, AK Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi milletvekillerince verildi.

5 Meclis Araştırması Komisyonu Kuruldu

TBMM’de grupları bulunan siyasi partilerce verilen Meclis Araştırması açılması yönündeki 1384 önergeden 1356’sı gündeme alındı ve 28’i Genel Kurulda kabul edilerek 5 Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasına karar verildi. Geçen yıl kurulan Meclis Araştırması komisyonları arasında Erzincan’ın İliç İlçesindeki Maden Ocağı Kazası, Yapay Zeka, Çocukların Korunması, Kadınların Şiddetten Korunması ve Özel Sağlık Kuruluşlarında Yaşanan Bebek Ölümleri konularında araştırmalar yapılacak.

En Çok Soru Önergesi CHP’de

Milletvekilleri 2024 yılında TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanların yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına 13 bin 347 yazılı soru önergesi sundu. Bu önergelerden 1814’ü süresi içinde, 6 bin 603’ü süresi geçtikten sonra cevaplandırıldı ve 999’unun işlem süreci devam ediyor. CHP milletvekilleri, geçen yıl en çok soru önergesi veren grup olurken DEM Parti, İYİ Parti, DEVA Partisi ve diğer partiler de önemli sayıda önerge sundular.

En Yoğun Mesai Bütçe Görüşmelerinde Gerçekleşti

TBMM Genel Kurulu, 2024 yılının en yoğun mesaisini 2025 yılı bütçesi görüşmelerinde geçirdi. 9-20 Aralık tarihlerinde yapılan bütçe görüşmelerinde 180 saat mesai yapıldı ve 452 milletvekilinin 1239 söz talebi karşılandı. Bu görüşmeler sırasında en uzun mesai 16 saat 26 dakika ile 18 Aralık’ta gerçekleşti ve 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin maddeleri üzerinde detaylı tartışmalar yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir