TBMM’de bütçe maratonu başladı

“`html

Cevdet Yılmaz’dan Suriye Açıklamaları ve Ekonomi Vurgusu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Suriye’de güven ortamının sağlanması, ekonomik ve siyasi durumun iyileştirilmesiyle, Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine, vatanlarına güvenli, onurlu ve gönüllü bir şekilde dönmesini sağlamak mümkün olacaktır.” diye belirtti.

Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda sunmuş olduğu konuşmasında, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi hakkında bilgi verdi.

Konuşmasına Isparta’da eğitim uçuşu sırasında yaşanan helikopter kazasında hayatını kaybeden askerler için başsağlığı dileyerek başlayan Yılmaz, yaralılara acil şifalar temenni etti. Yaşanan kazaya dair incelemelerin yapılacağını da sözlerine ekledi.

Suriye’deki gelişmelere değinen Yılmaz, Suriye’nin önemli bir dönüm noktasında olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Yeni bir dönüşüm sürecinin başladığını görmekteyiz. Bu geçiş döneminin kapsayıcı ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesini temenni ediyoruz. Suriye’deki tüm din, etnik grup ve mezheplerin temsil edildiği bir sürecin yaşanması gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca Suriye’nin toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini ve egemenliğini koruyan kalıcı bir yönetimin oluşmasını umut ediyoruz.”

Türkiye olarak, Suriye halkının her daim yanında olacağımızı belirtmek isterim. Suriye halkı birçok acı yaşadı, bu nedenle dış etkenlerin Suriye’deki süreçleri olumsuz etkilememesini diliyoruz. Barış, istikrar ve huzurun sağlanmasını amaçlıyoruz.

Yılmaz, Suriye’den Türkiye’ye yönelik terör tehditlerine karşı tedbirlerin devam edeceğinin altını çizerken, şöyle devam etti:

“Suriye’den Türkiye’de geçici korunma altında olan vatandaşlar da önemli bir konu. Güven ortamı oluşturulduğunda, ekonomik ve siyasi durumun düzelmesiyle birlikte inancım tam ki Suriyeli kardeşlerimiz gönüllü olarak, onurlu bir şekilde evlerine döneceklerdir. Sahip oldukları deneyim ve kazanımlarla ülkemiz ile Suriye arasında güçlü bir köprü inşa edeceklerdir.”

“EKONOMİMİZ SÜREKLİ BÜYÜMEYİ SÜRDÜRÜYOR”

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin, makroekonomik istikrar ve mali disiplin ile uyumlu bir şekilde hazırlandığını kaydeden Yılmaz, deprem haricinde kamu harcamalarının kontrol altında tutulacağına dikkat çekti. Kamu açığının kademeli olarak azaltılacağını ve dezenflasyon sürecinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

2025 yılı bütçesinin, “Türkiye Yüzyılı” vizyonu doğrultusunda hazırlanarak yapısal dönüşüm adımlarını destekleyeceğini belirten Yılmaz, yüksek katma değerli üretimin artırılması, AR-GE yatırımlarının güçlendirilmesi ve yeşil-dijital ekonomiye geçiş gibi konularda önemli adımlar atılacağını ifade etti.

Yılmaz, emtia fiyatlarındaki iyileşmelerin ekonomik faaliyetleri olumlu yönde etkileyeceğine inanarak, dış koşulların da bu süreci destekleyeceğini belirtti. 2024 yılı ekonomik büyüme hedefleriyle ilgili şöyle konuştu:

“Ülkemiz, Avrupa ve dünya ekonomisindeki olumsuz gelişmelere rağmen büyümesini sürdürüyor. 2024 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 2,1 büyüme kaydedildi. Ekonomimiz 17 çeyrek boyunca durmaksızın büyüme gösteriyor. Ayrıca, 2024 yılının ilk dokuz ayında, yurtiçi talepten ve net ihracattan gelen katkılarla ekonomimiz yüzde 3,2 büyüme sağladı.”

Büyüme bileşenlerinin dengeli olduğunu, net ihracatın önemli bir katkı sağladığını söyleyen Yılmaz, ayrıca inşaat yatırımlarının artış göstermesiyle büyümeye önemli bir destek sağlandığını ifade etti.

2025 yılı için ekonomik büyüme hedefi olarak yüzde 4 oranı belirlenmiştir, bu hedefin sürdürülebilir olabilmesi için net ihracat ve sabit sermaye yatırımlarına dayalı bir büyüme sağlanmalıdır.

“FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAK EN ÖNEMLİ HEDEF”

Yılmaz, makroekonomik istikrar ile enflasyonla mücadele konusunun, oluşturulan politika bileşenlerinin merkezinde yer aldığını vurguladı. Geçen yıl belirledikleri takvim çerçevesinde başlayan enflasyonla mücadele sürecinin 2024 yılı itibarıyla başlayacak olan dezenflasyon süreciyle devam edeceğini bildirdi.

“Bu süreçte yıllık enflasyon oranında kayda değer bir düşüş gerçekleşti. 2024 yılı Kasım ayında yıllık TÜFE artış oranının yüzde 47,1 seviyesine gerilemesini bekliyoruz. Hedefimiz, fiyat istikrarını sağlamak için kararlı adımlar atmaktır.”

Yılmaz, oturacakları fiyat istikrarı ile vatandaşların refah seviyesini artırmaya kararlılık sergilediklerini ve enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere çekmeyi amaçladıklarını ekledi.

“DÖVİZ İHTİYACINDA AZALMA GÖRÜLÜYOR”

TCMB’nin izlediği sıkı para politikaları sayesinde finansal istikrarın sağlandığını ifade eden Yılmaz, tüketici ve firma enflasyon beklentilerinin iyileştiğini aktardı.

Yılmaz, döviz ihtiyacının azaldığını ve dış finansman maliyetlerinin düştüğünü, bu durumun ülkedeki risk primini de olumlu etkilediğini dile getirdi.

BÜTÇE GİDERLERİ ve GELİRLERİ

Yılmaz, 2023 yılı için bütçe giderlerinin 11 trilyon 213 milyar lira olarak öngörüldüğünü, gelirlerin ise 9 trilyon 65 milyar lira olacağını bildirdi. Bütçe açığının 2 trilyon 148 milyar lira olarak gerçekleşmesini bekliyor. Bütçe açığının oranının yüzde 4,9’a düşeceği öngörülüyor.

2025 yılı için bütçe giderlerinin 14 trilyon 731 milyar lira, gelirlerin ise 12 trilyon 800 milyar lira olacağı tahmin edilmekte. Bütçe açık oranının ise yüzde 3,1 seviyelerinde olacağı düşünülüyor.

Yılmaz, “2025 yılı için vergi gelirlerinin 11 trilyon 139 milyar lira olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz.” bilgisini vererek, bütçe içerisinde personel giderleri, mal ve hizmet alım giderleri gibi detaylara ilişkin de bilgi sundu.

KAYNAK: AA

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir